Welcome to Gettinghotforwine!

Wine reviews

Op de pagina 'Wine Reviews' kunnen beknopte beschrijvingen gevonden worden van de wijnen die ik proef, met ook het gehanteerde puntensysteem. Wanneer we wijnen proeven volgen we altijd een aantal vaste stappen waarin we telkens een ander aspect van de wijn onder de loep nemen, namelijk het uiterlijk, de geur, de smaak en ten laatste trekken we de conclusie.

  1. Uiterlijk: we beoordelen hier met onze ogen. We beoordelen de helderheid en de intensiteit van de wijn. Met helderheid wordt hier bedoeld dat de wijn niet troebel is door deeltjes die rondzweven, maar de de wijn mooi glanzend is. De intensiteit wordt bepaald door de mate van waarin je doorheen de wijn kan kijken. Hou je glas wijn tegen een wit bedrukt papier, hoe moeilijker je de letters kan lezen door het blad, hoe meer dieper de intensiteit. Bij het bepalen van de kleur maken we niet enkel een onderscheid tussen rood en wit, maar ook hier maken we een verschil tussen licht, middel en diep. Hier kan men gelijk ook beoordelen of de wijn al tekenen van ontwikkeling toont. Tot slot beoordelen we andere waarnemingen zoals de viscositeit. Dit is de mate waarin de wijn aan het glas 'hangt' en in tranen naar beneden komt nadat de wijn gewalst werd. Een hoge viscositeit duidt op meer alcohol, suiker of een combinatie van de twee.
  2. Geur: Hier beoordelen we met onze neus. Het is aan te raden om eerst aan de wijn te ruiken voor we deze walsen, op die manier zetten we ons reukorgaan open. Het is belangrijk dat we hier ons nog niet concentreren op wat we ruiken, dat komt erna wel. We walsen de wijn met als door alle aroma's los te krijgen waardoor de wijn meer van zichzelf laat zien. Bepaalde aroma's komen namelijk enkel maar naar boven na walsen en contact met zuurstof. Nu ruiken we opnieuw, maar ditmaal met een diepere inhalering en proberen we echt bepaalde geuren te isoleren en de identificeren. Een aromawiel kan je hierin goed op weg helpen, soms is het moeilijk om te bedenken wat je nu ruikt. Probeer je op een ding tegelijk te concentreren, bvb eerst op de fruitaroma's, daarna op eventueel bloemige tonen, vegetale, vergisting en tonen van eikenhout. Sommige wijnen hebben ook tonen van rijping en duiden we aan als aarde aroma's zoals bosgrond en paddenstoelen.
  3. Smaak: in deze stap proeven we de wijn effectief. We nemen een grote slok en walsen deze in onze mond. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de wijn elke hoek van mond geraakt heeft, van onder de tong tot net voor de tanden. We kauwen als het ware op de wijn en we zuigen lucht naar binnen zodat de wijn meer aroma's vrij geeft. Daarna slikken we door en zijn we in staat om weloverwogen beoordeling te maken. We beoordelen de zuurgraad en de zoetheid, gaan daarna over naar het tanninegehalte. De tannines zorgen voor een stroef gevoel in de mond die voornamelijk net voor de tanden wordt waargenomen. Ook de structuur, mondgevoel en de smaakintensiteit worden beoordeeld.
  4. Conclusie: Het eerste item van de conclusie is de afdronk of lengte. Dit wil zeggen de smaak van de wijn die in de mond achterblijft nadat deze is doorgeslikt of uitgespuugd. Verder kijken we hier ook naar de complexiteit van smaak en geur en komen we tot een algemeen besluit en een score.


we hanteren een puntenschaal van 1-100 om wijnen een score te geven. Dit is een tradionele wijze van wijn scoren en eigenlijk moeten we zeggen van 50-100 want alles onder 50 is quasi ondrinkbaar!

50-59 Wijn bevat veel fouten en is eigenlijk enkel geschikt om te koken.

60-69 Er zitten nog steeds veel fouten in de wijnen, maar die is drinkbaar. Denk maar aan de echte bulkwijnen uit de supermarkt, zonder vermelding van wijnhuis of herkomstbepaling.

70-79 Dit zijn wijnen die al iets minder fouten hebben en waarop ook een wijnhuis of lijn op vermeld staat. De wijnen zijn echter heel gewoon en worden nog steeds in bulk geproduceerd. Vaak zien we hier vele huiswijnen onder vallen.

80-84 De afbakening van de gebieden wordt duidelijker en specifieker, ook de vintage is meer van belang. Deze wijnen worden geclassificeerd als bovengemiddeld tot goed.

85-90 Wijnen worden complexer en de afdronk langer. Deze zijn dan ook geclassificeerd als goed tot heel goed.

91-94 De complexiteit gaat verder omhoog en de herkomstbepaling wordt vaak herleid naar een specifiek dorp of wijngaard. Deze wijnen lopen op van heel goed tot uitstekend.

95-100 Dit zijn vaak wijnen die van een specifieke ondergrond, jaartal of wijngaard komen. De wijnen met deze scoren behoren tot de absolute top!