Welcome to Gettinghotforwine!

Bonarda

Een nieuw druivenras voelt altijd een beetje aan als een ontdekkingstocht en dat was voor mij met deze Bonarda niet anders!

Het is een naam dat ik al had horen voorbij komen, maar nooit veel aandacht aan had besteed en zeker nooit, althans niet bewust, had geproefd.

Allereerst heerst er vaak verwarring tussen Bonarda en Bonarda Piemontese. Deze laatste is een druivenras uit het Italiaanse noorden en heeft eigenlijk helemaal niets te maken met 'Bonarda' zelf.

De Bonarda komt overigens uit Frankrijk en wordt vaak genoemd onder de naam Douce Noir, wat letterlijk teder zwart betekent. Het is een kleine blauwe druif met een dikke schil die oorspronkelijk uit de de Savoie streek komt. Dit is het wijngebied net naast Zwitserland, tegen het meer van Genève.

In de oorspronkelijke streek is deze druif een zeldzaamheid geworden, maar op heel grote schaal aangeplant in Argentinië waar het de meest aangeplante blauwe druif is naast Malbec! De reden waarom we niet vaak van Bonarda horen is omdat deze druif vaak gebruikt wordt voor het produceren van bulkwijnen of als ondersteuning bij andere rassen voor andere landen. Met de juiste zorg en vakkennis zorgt deze druif echter voor een lekkere soepele wijn met veel kruidige en fruittonen.

In de neus worden tonen van gedroogde pruim, kersen en verse vijgen gevonden, ook een toon die doet denken aan potloodslijpsel. Van kruidige tonen kunnen we vooral denken aan kardemon en komijn, en een hint van nootmuskaat. De wijn heeft wel wat houtlagering ondergaan, maar is nog steeds soepel en bezit heel aangename, zachte tannines.

Vanwege de het soepele en kruidige karakter past de Bonarda uitstekend bij pittige stoofgerechten zoals rendang of een milde curry met aardappelen en kip.

Het ontdekken van deze witte raven voedt alleen maar mijn enthousiasme en blijf ik onder de aandacht brengen dat vele druiven of wijngebieden ten onrechte nog steeds een slechte reputatie hebben. Met veel plezier blijf ik deze juweeltjes ontdekken en aan te tonen dat het altijd anders kan!