Welcome to Gettinghotforwine!

Oxer Wines

Enkele weken geleden kreeg ik de gelegenheid om kennis te maken met wijnen van Oxer Winery uit Spanje en meer bepaald een deel van de Marko lijn. Deze wijnen en ook het huis was me op dat moment volslagen onbekend, wat de uitkomst en de smaak voor mij des te verrassender waren. Mijn aanwezige interesse voor natuurlijk bereide wijnen werd er nog meer door versterkt, want elk van de wijnen werd op een uiterst natuurlijke wijze geproduceerd. Alhoewel deze wijnen niet geklaard of gefilterd waren, kwamen deze op mij heel helder over, althans in de kleur. Voordat ik jullie meeneem in het eindeloze smaakpallet, maak ik graag even een line-up van de wijnen die ik kon proeven:

-          Marko 2019

-          Marko Gure Arbasoak 2019

-          Marko Loretxoa 2019

In principe loopt de volgorde van basis naar meer ontwikkeld.

Het huis zelf is gevestigd binnen de Rioja streek, terwijl deze specifieke lijn van wijnen hun oorsprong vinden in het Baskenland. Dit heeft natuurlijk ook een grote invloed op de smaak.

De Marko 2019 is een basiswijn bestaande uit de druivenrassen Petit Courbu, Gros Courbu en Gros Manseng. Deze blend is tevens ook de basis voor de volgende twee wijnen. De voor mij typerende kenmerken van natuurwijnen worden er ook in gevonden. Voor mij zijn dit de aroma’s en smaken van ingelegd citrusfruit. In het geval van de Marko 2019 is dit ingelegde citroen. Verder vinden we ook tonen van groene appel, limoen, citroenzeste en de binnenkant van een citroenschil. Ondanks deze vele aroma’s van citroen en ander citrusfruit, vond ik de zuurgraad eerder gemiddeld. Tonen van zure room lijken niet alleen een malolactische gisting te verklaren, maar de rijping op de ‘lie’. Die ‘lie’ zijn eigenlijk afgestorven gistcellen die onder in de wijn blijven liggen na vergisting en op die manier een romig mondgevoel en smaak aan de wij geven, waardoor het geheel wat zachter en complexer wordt. Deze wijn kunnen we heerlijk combineren met vissoorten met een stevige structuur zoals tarbot of zwaardvis met een romige citroensaus.

De tweede wijn, Marko Gure Arbasoak 2019 is eigenlijk een verlengde van de eerste wijn. Dezelfde druivenrassen, iets langer gerijpt op de lie, maar aangevuld met een heerlijke houtlagering. De houtlagering is heel subtiel in de neus en op het smaakpallet, waardoor de wijn heel mooi in evenwicht blijft. Naast het houtaroma komen er iets meer tropische aroma’s naar voor zoals een toets van ingelegde limoen en sinaasappel, maar ook meloen, gele appel en aziatische peer en tenslotte afgewerkt met een vleugje zilt, wat de nabijheid van een kustlijn verraad. De romigheid blijft ook aanwezig, maar is iets minder dominant als bij de basiswijn en vormt hier een groter gebalanceerd evenwicht met de rest van de aroma’s. Hierdoor blijft de match met rijkere vissoorten nog steeds bestaan, maar wordt verder aangevuld met gedroogde makreel, haring of warm gerookte zalm. Anders dan het alom bekende, klassieke alluminium lipje die je meestal rond het bovenste van de has van de fles en de kurk vind, heeft de wijnmaker besloten dit met het was van kaars te doen. Ik vind dit uitermate gaaf! Het is niet alleen innoverend en ecologischer, maar zelfs ik heb soms nog problemen om het alluminium omhulsel op een elegante manier van de fles te halen. Je moet enkel opletten dat er geen was in de wijn valt. Het is overigens een manier van zegelen die we bij steeds meer gebieden en huizen tegenkomen, zels in meer klassieke regio’s zoals de Bourgogne.

De laatste uit de serie vond ik het leukst en het speciaalst omdat de houtlagering hier gebeurde in oude sherry vaten! Wat je al meteen een heel ander smaakprofiel oplevert! Het woord Loretxoa is overigens het Baskische woord voor kleine bloem en ‘Little Flower’ is een liedje geschreven door de Baskische zanger Benito Lertxundi en de tekst op het etiket is op zijn beurt dan weer een gedicht van de Zwitserse dichter Hermann Hesse. Wederom brengt wijn culturele werelden dichter bij elkaar. Terug naar de wijn. Naast de rode draad van ingelegd citrusfruit vinden we hier heel veel aroma’s van geoxideerde appel, gedroogde peer, uiteraard sherry... Maar ook een hoog gehalte aan zilt en vele aroma’s van noten zoals gebrande amandelen en pinda. Deze wijn heeft al een zeer hoog gerijpt karakter, ook al is de leeftijd nog vrij jong. Ondanks de verwijzingen naar het Baskenland komt deze wijn uit de Rioja streek, waar ook het klimaat ervoor gezorgd heeft dat het aantal rijpere tonen in de wijn omhoog ging. Vanwege deze gerijptheid kunnen we food pairings vinden met gedroogde en ingelegde vissoorten, evenals gebrande noten als een side dish.

In de praktijk heb ik alle drie deze wijnen gedronken met harde en zachte kazen, evenaals zacht varkensvlees omhuld in bladerdeeg. De combinatie was gewoon heerlijk! Het gerijpte van zowel de wijn als de kaas is de perfecte match!

Al deze wijnen werden vergist door middel van natuurlijke gist en genieten een heerlijke complexiteit. Ik hou ervan wanneer wijnen me op deze manier kunnen verrassen! Met veel plezier voeg ik deze wijngaard toe aan mijn bucketlist van te bezoeken wijngaarden en wijnstreken waar ik graag het volledig assortiment proef!

Ben je zelf ook al benieuwd geworden naar wat de wijnmaker te bieden heeft? Neem een kijkje op www.oxerwines.com

Wanneer je zelf een interessant wijnhuis of wijn kent en je er graag een blogartikel over ziet verschijnen, verstuur me dan gerust een bericht je via deze site en wie weet wordt jouw lievelingswijn opgenomen in een toekomstige blog!

Voor weetjes over andere leuke wijnen blijf gerust de blog volgen via www.gettinghotforwine.com en via de instagram page @gettinhotforwine