Welcome to Gettinghotforwine!

Ghost Towns and Georgian Wine

Georgië wordt nog steeds gezien als het geboorteland van de gecultiveerde wijnbouw. In geen enkel land ter wereld werden aanwijzigingen gevonden dat de wijnbouw zo ver tot in het verleden reikt, tot wel 5000 v.Chr.

Toch is Georgische wijn alles behalve bekend in West-Europa en dat heeft alles te maken met het woelige verleden van het land. Eeuwenlange overheersing door andere volkeren, onder andere de Turken en Russen, zorgden ervoor dat het land zich niet zelfstandig kon ontwikkelen. In 1990 kwam er weliswaar onafhankelijheid, maar de jarenlange burgeroorlog die daarop volgde, zorgde voor nog meer verval in het land. Dit alles heeft ertoe geleid dat een groot deel van de plaatselijke bevolking het land verliet, waardoor er heel wat dorpen, gebouwen en gebieden leeg kwamen te staan.

Voor de rubriek 'Urbex and wine' leek het me fantastisch om deze gebieden te bezoeken en terwijl natuurlijk genieten van een Georgische wijn.

Helaas is reizen nu nog steeds een klein beetje lastig, dus daarom besloot ik een spookstad op te zoeken die wat dichter bij huis lag, namelijk het dorp Doel in mijn geboorteland België!


Natuurlijk zou ik niet durven zeggen dat Doel hetzelfde woelige verleden deelt als Georgië, maar de geschiedenis van het dorp telt toch ook aardig mee! Het ooit gezellige dorp tegen de Antwerpse haven werd namelijk meermaals als woongebied geschrapt door uitbreiding van diezelfde haven. Echter zo ver is het nooit gekomen, waardoor het dorp nu quasi volledig leegstaat. Druppelsgewijs verlieten veel bewoners het dorp doorheen de jaren, maar de grootste leegloop kwam eind jaren '90, begin jaren 2000. Tegenwoordig woont er nog een handvol mensen in het dorp en voelt het wandelen doorheen de lege straten spannend, eng, nostaligsch en zoveel meer aan!

Na de korte ontdekkingstocht doorheen het dorp besloten we de fles Georgische wijn open te maken. We vonden de perfecte plek aan een verlaten tankstation en autogarage. In onze rugzak zat een prachtige Saperavi, gemaakt van het gelijknamige inheemse druivenras, uit het oosten van het land tegen de grens met Azerbeidjan.

De wijn werd op de tradiotionele wijze geproduceerd door middel van het gebruik van Kvevris. Dit zijn aardewerken kruiken gebruikt voor wijnopslag en rijping en worden in de grond begraven voor het hele proces! Gewoonweg gaaf! Deze gehele combinatie zorgt ervoor dat de wijn een heel apart type karakter heeft, die we in West- Europa niet gelijk kennen. Ik word er alleen maar warm van!

Het fruit wat in eerste instantie geroken wordt, maakt al snel plaats voor rijpere tonen en mineraliteit, die naargelang je het glas drinkt een alleen maar interessanter samenspel spelen met elkaar. Rode kersen, zwarte braam, gekruide pruim, munt en eucalyptus.

Tannines zijn duidelijk aanwezig, maar zijn zeker niet storend. Komen overigens enkel van de druif, want er kwam bij deze wijn geen houtlagering aan te pas.

Deze wijn smaakt heerlijk bij verschillende stoofpotjes van rund, kalf, wild of lam. Zolang er ergens in het gerecht nog wat frisse fruitcomponenten zitten, zoals bvb gestoofde kers of munt.


De Sovjet overheersing heeft in vele Oost- Europese landen geleid tot kwalitatief oninteressante wijnen. Georgië is, net als vele andere landen uit die regio, bezig met een revival en staat klaar om de wijnwereld te tonen wat het in petto heeft! De druivenrassen bieden immers smaakpatronen waar de meeste West- Europeanen nog wat moeten aan wennen, maar oh zo veel potentiëel! Dit aparte karakter wordt dan nog eens ondersteund door een perfect terrior en zeer gunstig klimaat. Ga als wijnliefhebber eens terug naar de echte 'roots' van de Vitis Vinifera en probeer een Georgische wijn!

Picture credits: @JoeyMulders