Welcome to Gettinghotforwine!

Mavrud

Bulgarije is een vooralsnog onbekend wijnland die, net als de rest van Oost- Europa bezig is aan een heuse inhaalsbeweging op vlak van kwaliteitswijnen. Ook hier werd door het communistisch bewind een achterstand opgelopen, maar ondertussen is er op het vlak van wijnwetgeving heel veel veranderd wat leidt tot een toename in de kwaliteit doorheen het hele land.

Bulgarije liet zich in het verleden adviseren door een Universiteit uit California om internationale (Franse) druivenrassen aan te planten die volle rode wijn kunnen produceren. Er heerst immers een continentaal klimaat met warme zomers. De keuze viel hier dan ook op de gemiddeld laat rijpende rassen Merlot en Cabernet Sauvignon. Maar het is vooral het laatrijpende lokale ras Mavrud dat tot de meest interessante volle rode wijnen leidt!

Mavrud wordt verbouwd in de Thracia Vallei, wat in het zuidoosten, tegen de grens met Turkije aanligt. Afgelopen week kreeg ik de kans om twee heerlijke Mavruds naast elkaar te proeven en dit voor de eerste keer! Niet nodig te vermelden dat ik heel aangenaam was verrast door deze wijnen.


Hoewel ze beiden veel overeenkomsten bevatten, is er toch veel verschil tussen de twee. De Excentric is net iets minder complex dan de Reserve Ornament. Beide bevatten ze tonen van chocolade, eiken, vanille, zwarte vruchtenjam, pruimen, gedroogde kruiden en toast. De reserve bracht echter meer diepgang met extra tonen van koffie, tabak, peper, laurierblad, kaas, gist en het niet te missen gegrilde rode paprika. Wat ik overigens een typerend kenmerk vind voor veel Oost Europese wijnen. Het is bijna een dimensie van Goulash. De tannines zijn in hoge aantallen aanwezig, maar zijn fluweelzacht. De ideale gerechten hierbij zijn dan ook lekker lamsvlees, schapenvlees, Turkse schotels of vegetarische gerechten met veel gegrilde groenten.

Kortom, Mavrud is een druivenras die wacht om ontdekt te worden, past bij een hele reeks gerechten en bevatten smaken facetten die nieuw voor ons zijn, maar zo interessant! Dit is slechts een van de vele verborgen schatten wat Oost- Europa te bieden heeft. Hou deze categorie in de gaten voor meer van deze onbekende schoonheden!