Welcome to Gettinghotforwine!
Best match with fried chicken

Begin vorige week las ik ergens een post over wat de beste food-wine match zou zijn van gefrituurde kip. Vond ik op zich al verrassend, want gefrituurde kip was nu niet bepaald iets waarbij ik een wijn had gedronken. Het kan blijkbaar en geloof het of niet maar de suggestie van de post was mousserende wijn!

Ik zette hier wat vraagtekens bij en besloot op onderzoek te gaan! Ik trok naar wijnhuis Oktober in Breda en schafte me een Cremant d'Alsace aan. De Cremant was geproduceerd via de Methode Traditionelle en gerijpt op de lie. De druiven betrof Pinot Noir, Pinot Blanc en Chardonnay. Deze laatste twee zorgen voor, samen met de lie, voor het romige karakter van de wijn. Wat zou moeten aansluiten met het vettige, filmende karakter van de gefrituurde kip.

Doordat ik niet zeker wist of mousserende wijn daadwerkelijk de beste match zou zijn, besloot ik ernaast een boterige Chardonnay uit California mee te nemen. Ik had immers het idee dat de romig boterige textuur van de wijn beter zou aansluiten bij het mondgevoel van de kip.

Toen ik gefrituurde kip haalde, had ik gefrituurde kippenbouten en gefrituurde kipfilet, wat beiden een ander smaakprofiel opleverde. Qua textuur kwam de op eikenhout gerijpte Chardonnay het beste uit bij beide gerechten. Echter qua smaak viel de hoge zuurgraad zeer goed te combineren met de wat zachtere kipfilet, die tevens wat neutraler van smaak is.

De kippenbouten hebben een hoger smaakgehalte en lieten de Cremant heel zuur smaken, echter de Chardonnay bood een hemelse combinatie! Het romige en vettige van de wijn en de kip speelden een heerlijk samenspel en deed de wijn voller aanvoelen, wat bij een Chardonnay van California alleen maar een voordeel is!

Deze hele ervaring bewijst me twee dingen. Dat is dat het smaakprofiel van gerechten nog kan veranderen, ook al zijn ze op dezelfde wijze bereid en dit veranderd meteen de wijnkeuze.

Ten tweede toont dit ook de brede inzetbaarheid van mousserende wijnen en dat deze dan ook meer zijn dan enkel een feestelijke aperitiefdrank!

En misschien wel nog een derde laat Chardonnay nog maar eens zijn veelzijdigheid zien!


Probeer dit lekkere en vooral leuke experiment vooral eens thuis uit.

Geproefde wijnen waren:

Gustave Lorentz Cremant d'Alsace Brut: Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir

Bogle Vineyards, Chardonnay CaliforniaBeide wijnen zijn te verkrijgen bij Wijnhuis Oktober:

Wilhelminastraat 52

4818 SH Breda

The Netherlands
Chocolade en wijn

Het matchen van chocolade met wijn lijkt een niet voor de hand liggende keuze. Toch is het mogelijk! In onderstaande post leg ik je het graag uit.

We moeten beseffen dat chocolade, net als wijn, een zeer terriorgevoelig product is. Dat wil zeggen dat chocolade die komt van cacaobonen uit Colombia, sterk zal verschillen met chocolade komende van cacaobonen uit Madagascar. Ook binnen een bepaald land verschilt de cacaoboon van smaak, waardoor het een ander smaakprofiel opleverd. Dit zorgt ervoor dat we het stuk chocolade niet altijd alleen maar hoeven te matchen met een zoete wijn.

Een tijdje geleden was ik te gast bij Perfri Chocolate en Pastry, bij chocolatier Bart de Gans in Meerkerk. De mate van passie dat gepaard gaat met de omgang voor het product chocolade, is minstens even groot als mijn passie voor wijn! Nooit had ik gedacht hoe complex het fenomeen van chocolade maken kan zijn en al helemaal niet dat de cacaobonen ook een reflectie blijken te zijn van de ondergrond waarop ze groeien. Wanneer we dus willen kijken naar welke wijn het best bij chocolade past dan bekijken we allereerst het gehalte cacao die aanwezig is. Hoe meer cacao, hoe bitterder de smaak zal zijn en dit heeft natuurlijk betrekking op onze wijnkeuze. In onze keuze kunnen we rekening houden met overeenkomstige, maar zeker ook met aanvullende smaken.

Het eerste stuk chocolade wat ik proefde was een heel donker type waarin er tot wel 70% cacao in aanwezig was. Een heel groot aandeel wat zorgt voor een intense, maar toch ook wel bittere smaak. Niet iedereen houdt hiervan, ik gelukkig wel, omdat ik door de bittere dimensie heen kan proeven en er verder nog mooie geroosterde tonen uithaal, wat dan weer een mooie balans biedt met de bitters. In dit type chocolade is er minder suiker in aanwezig, maar ook een klein aandeel zorgt voor een mooie aanvulling op het geheel. Best lastig om hier een wijn naast te zetten. De doorgaanse dessertwijnen zullen veel te zoet zijn en het bittere karakter van de chocolade te veel in de kijker zetten. Een frisse groenige witte wijn zal ons hierbij ook niet gelukkig maken en een jonge tannineuze rode wijn zal een heus gevecht leveren in onze mond over wie het meeste bitters in zich heeft. Wat je hier bij wilt is weliswaar een rode wijn die wat karakter heeft, maar het inzake tannines niet uitschreeuwd en een mooi fruitgedreven karakter heeft. Een (ietwat) oudere Zindfandel uit California biedt een verrassend goede combinatie. Deze druif biedt stevige, maar toch een mooie fruitgedreven wijn voort die geen scherpe tannines heeft en een nadruk op zoete bakspecerijen als kaneel. Kies hier voor een iets oudere, waarbij de tannines en de zuurgraad nog iets lager liggen.


Toen ik het tweede stuk proefde kwamen de tonen van rood fruit gelijk naar boven, nog voor de bitters. De chocolade heeft immers een aandeel van 64% cacoa in zich, maar het bittere wordt als het ware gemaskeerd door het rode fruit. Hier moeten we natuurlijk niet heel erg ver zoeken. We zoeken namelijk een zeer fruitgedreven rode wijn, die minder intens stevig is dan de Zinfandel. Een Spaanse Garnacha met aroma’s van gestoofde aardbei, framboos en roze grapefruit zal de rode fruittonen in de chocolade accentueren en samen zullen ze een geheel vormen.
Naarmate het proeven van de chocolade vorderd, neemt het aandeel cacao af. Bij het derde stuk komen we al meer terecht bij een melkchocolade type, waarbij er 40% cacao aanwezig is. Tonen van vanille en boterige structuur brengt mij bij een van mijn favoriete wijnlanden van dit moment: Griekenland! De Mavrodaphne is een druif die vaak gebruikt wordt voor de productie van dessertwijnen. Een licht aandeel restsuikers zorgt ervoor de dat de wijn lichtzoet blijft en een mooie aanvulling biedt op de tonen van ingedroogde rood fruit, rozijnen en kaneel. De restsuiker zorgt ook voor een licht filmlaagje in de mond, die dan weer mooi aansluit op de romige textuur van de chocolade.

Als laatste hadden we een heerlijk stukje witte chocolade, waar het suikeraandeel natuurlijk een stuk hoger ligt. Dit zorgt voor heel mooie onderlijnde vanille tonen en een melkromig karakter. Dit is een stuk chocolade wat heerlijk past bij een all-time klassieker, namelijk de Sauternes! De Sauternes met tonen van kweepeergelei en honing vult mooi het mondgevoel aan, dat al reeds dankzij de chocolade aanwezig was. Door het hoge aandeel suikers in de chocolade, heeft de wijn ook niet de neiging deze te gaan overstemmen. Bij een vanille gedreven dessert zal een Sauternes altijd op zijn plaats zijn. Hoe simpler het dessert trouwens, hoe mooier de Sauternes kan schitteren!

Je merkt het al, door de verscheidenheid aan chocolade, met elk hun eigen smaakprofiel, is er geen pasklaar antwoord over welke wijn erbij geserveerd kan worden. Elk stuk dient apart bekeken en beoordeeld te worden, maar het kan leiden tot zeer verrassende en uiterst interessante combinaties!