Welcome to Gettinghotforwine!

Best match with fried chicken

Begin vorige week las ik ergens een post over wat de beste food-wine match zou zijn van gefrituurde kip. Vond ik op zich al verrassend, want gefrituurde kip was nu niet bepaald iets waarbij ik een wijn had gedronken. Het kan blijkbaar en geloof het of niet maar de suggestie van de post was mousserende wijn!

Ik zette hier wat vraagtekens bij en besloot op onderzoek te gaan! Ik trok naar wijnhuis Oktober in Breda en schafte me een Cremant d'Alsace aan. De Cremant was geproduceerd via de Methode Traditionelle en gerijpt op de lie. De druiven betrof Pinot Noir, Pinot Blanc en Chardonnay. Deze laatste twee zorgen voor, samen met de lie, voor het romige karakter van de wijn. Wat zou moeten aansluiten met het vettige, filmende karakter van de gefrituurde kip.

Doordat ik niet zeker wist of mousserende wijn daadwerkelijk de beste match zou zijn, besloot ik ernaast een boterige Chardonnay uit California mee te nemen. Ik had immers het idee dat de romig boterige textuur van de wijn beter zou aansluiten bij het mondgevoel van de kip.

Toen ik gefrituurde kip haalde, had ik gefrituurde kippenbouten en gefrituurde kipfilet, wat beiden een ander smaakprofiel opleverde. Qua textuur kwam de op eikenhout gerijpte Chardonnay het beste uit bij beide gerechten. Echter qua smaak viel de hoge zuurgraad zeer goed te combineren met de wat zachtere kipfilet, die tevens wat neutraler van smaak is.

De kippenbouten hebben een hoger smaakgehalte en lieten de Cremant heel zuur smaken, echter de Chardonnay bood een hemelse combinatie! Het romige en vettige van de wijn en de kip speelden een heerlijk samenspel en deed de wijn voller aanvoelen, wat bij een Chardonnay van California alleen maar een voordeel is!

Deze hele ervaring bewijst me twee dingen. Dat is dat het smaakprofiel van gerechten nog kan veranderen, ook al zijn ze op dezelfde wijze bereid en dit veranderd meteen de wijnkeuze.

Ten tweede toont dit ook de brede inzetbaarheid van mousserende wijnen en dat deze dan ook meer zijn dan enkel een feestelijke aperitiefdrank!

En misschien wel nog een derde laat Chardonnay nog maar eens zijn veelzijdigheid zien!Probeer dit lekkere en vooral leuke experiment vooral eens thuis uit.

Geproefde wijnen waren:Gustave Lorentz Cremant d'Alsace Brut: Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir

Bogle Vineyards, Chardonnay CaliforniaBeide wijnen zijn te verkrijgen bij Wijnhuis Oktober:

Wilhelminastraat 52

4818 SH Breda

The Netherlands