Zoals eerder reeds gesteld werd is de Assyrtiko druif de meest aangeplante witte druif van Griekenland en los van het thuiseiland Santorini komen er hele mooie uitvoeringen van deze druif van wijngaarden rondom de stad Athene. De Theros Assyrtiko 2020- Markou Vineyards is daar een uitgelicht voorbeeld van!

Een lichtgoudkleurige wijn met een helder en doorschijnend uiterlijk verraad een jeugdig karakter. Er zijn nog geen tekenen van veroudering. Qua viscositeit blijft de wijn in 1 geheel na het walsen aan het glas hangen.

Een gemiddeld tot hoge intensiteit in de geur geeft mooie aroma's van sinaasappelen, onrijpe perzik, ananas en gele appel. Veel mineraliteit in de vorm van natte leisteen en een toests van zilt. Verder krijgen we een afwerking van witte bloemen als acacia, sinaasappelbloesem en jasmijn. Ook in de geur komt de wijn jong over, maar wel met rijpingspotentieel. Gemiddelde complexiteit wordt in de neus waargenomen.

De wijn werd vergist in amphores, wat de tonen van mineralteit verklaard. Verder zorgt het ook nog voor een ietwat romig mondgevoel en een gemiddelde zuurgraad.

De wijn is mooi in balans en is nu al klaar om te drinken. Er is wel potentieel voor de ontwikkeling van meer complexere tonen wanneer de wijn even blijft liggen. De wijn heeft een hoge complexiteit en een lange afdronk.

Score: 89/100


De Mencia druif komt mooi tot zijn recht in deze Ribeira Sacra Mencia 2019.

De wijnstreek Ribeira Sacra ligt in Galicia, in het noordwesten van Spanje. Een koelere streek onder grote invloed van de Atlantische oceaan.
De druif Mencia gedijt hier en geeft deze wijn een middenpaarse kleur met een vrij diepe intensiteit.

De aroma's in de geur hebben dan weer een gemiddelde intensiteit aan rood en zwart fruit zoals zwarte bramen, granaatappel, zwarte framboos en rode kersen. Ook vegetale tonen kenmerken zich onder het blad van zwarte bessen en kruidige tonen onder zwarte thee, rozenbottel en zoethout. Vlak voor het doorslikken kunnen wat mineralen en frambozenjam voorkomen. Dit geeft een middel tot hoge complexiteit.

Mencia kenmerkt zich verder met een hoge zuurgraad en een gemiddeld tanninegehalte, al zijn die in deze wijn nog vrij onrijp.
De wijn is al heerlijk toegankelijk maar toont toch kenmerken van een mooi rijpingspotentieel. Er heerst een lange afdronk en een gemiddeld tot hoge complexiteit.

Score: 81/100

Druif Chasselas is afkomstig uit de Elzas streek, maar verwierf bekendheid als Fendant uit Zwitserland. Voor deze wijn gaat de druif terug naar zijn roots.

Domaine Schoffit, Alsace Chasselas Veilles Vignes 2020 produceert een Chasselas met een middelgouden kleur en een hoge viscositeit.

De initiele geur heeft een zeer lichte intensiteit (middel na even walsen), maar wel met veel potentieel. De wijn is nog zeer ingetogen in de geur, maar je voelt dat er wel wat meer in zit. Heel wat rijpe aroma's van fruit worden waargenomen, zoals overijpe gele appel, overijpe abrikoos en peer marmelade, verder merken we ook sinaasappelschil en perzik.
Er is ook een aanwezigheid van veel witte bloemen zoals vanillebloem, appel- en sinaasappelbloesem. Secundaire aroma's van room en boter, aangevuld met karamel en hazelnoten en een toets van honingraat, wat een houtlagering verraadt. Een hoge complexiteit in de neus.

De smaak kenmerkt zich door een gemiddelde zuurgraad en een romige structuur dat leidt tot een strak/mondsamentrekkend mondgevoel, met een kleine filmlaag. Er heerst een gemiddeld tot hoge smaakintensiteit met een laag, maar soepel tanninegehalte. De structuur is overigens te verklaren door de malolactische gisting en het rijpen op de lie.

De complexiteit toont ook het gebruik van de oude stokken aan en het rijpingspotentieel (al is de wijn nu al heerlijk!). Een lange afdronk zorgt voor de finishing touch!

Score: 86/100

Een Gewurztraminer is een zeer aromatische en expressieve druif. Doorgaans wordt hij vaak aangeplant in de Elzas of het westen van Duitsland. Maar dus ook in ons eigen Nederland! Meer bepaald in Mechelen rond de stad Maastricht.

bij de wijngaard Steenberg wordt de wijn Domein Steenberg Gewurztraminer 2020 geproduceerd, met als BOB Mergelland. BOB is de appellatie van Nederland.

De Gewurztraminer heeft er in deze wijn een middelstrokleurig uiterlijk en een heldere doorschijndende intensiteit. In de geur komt de mineraliteit van vuursteen naar voor, snel gevolgd door tonen van fris exotisch fruit als lychee en witvlezige perzik. Frisse toch rijpe tonen van gele appel en limoen, om af te sluiten met kruidige gember, honingraat, acaciabloem en jasmijn. De complexiteit loopt op van gemiddeld tot hoog.

In de smaak kan een gemiddelde zuurgraad worden waargenomen en met de fruittonen loopt dit tot een toch wel strak mondgevoel. Druiftannines en een klein filmlaagje blijven ook wel aanwezig. Er heerst een hoge smaakintensiteit.

De wijn is reeds in balans en wordt best nu gedronken wanneer hij nog fris en jong is. De wijn is momenteel op zijn best. De afdronk blijft gemiddeld tot lang hangen en leidt bijgevolg tot een algemene gemiddeld tot hoge complexiteit.

Score: 86/100

Een vrijwel onbekende druif uit Trentino- Aldige in het Italiaanse noorden. De Manzoni Bianco is de druif voor de wijn Manzoni 'Fontanasanta' 2020 met een doorschijnende helderheid en een licht tot middel goudkleur. De wijn oogt jong, maar heeft een vrij hoge intensiteit.

De neus is vrij complex, maar vrijwel alle aroma's worden meteen vrijgegeven. Denk maar aan banaan, overijpe abrikoos, mango, gedroogd exotisch fruit, ananas en gele perzik. Daarna komen wat meer tonen van bewerkt fruit naar voor zoals gebakken appelen en peren. Het citrusfruit volgt snel in de vorm van sinaasappelschil en tangerine. Het geheel wordt afgesloten met tonen van houtlagering zoals kokos en karamel. De toon van honing blijft de rode draad doorheen de neus.

In de smaak wordt heel veel sappig fruit waargenomen en een gemiddelde zuurgraad, wat een mondgevoel van strak en filmend teweegbrengt.

De houtlagering die werd toegepast is echter minimaal en zegt ons dat de meeste rijpe tonen gewoon van de druif zelf komen. De wijn ontwikkeld zich wel nog wat in de komende twee jaar.

Momenteel is de complexiteit echter gemiddeld omdat de wijn al heel veel van zichzelf meteen vrijgeeft, er valt na het eerste of tweede glas niet zoveel meer te ontdekken. Een hele fles zou niet meteen aan te raden zijn. Hopelijk veranderd dit naarmate de wijn langer op fles zit.

Score: 84/100

De regio Tokaj in het noorden van Hongarije maakt ook nog iets anders dan de edelzoete wijn die we allemaal kennen. Deze Naparany 2019 is daar een prachtig voorbeeld van!

Vervaardigd van de druivenrassen Harslevu (60%) en Furmint (40%) kleurt deze jonge wijn licht goud en geeft het een gemiddelde intensiteit in de neus.

De neus verraadt tonen van zachter exotisch fruit als kweepeer, gele appel, witvlezige perzik, lychee en onrijpe ananas. Een frisse toets van limoen wordt aangevuld met rijpere tonen van honingraat, vanille en wat bloemige aroma's van appebloesem. De wijn is nog jong, maar de geur toont al heel veel potentieel.

Een gemiddelde zuurgraad en romigheid toont het gebruik van hout, afgewisseld met RVS aan.

De balans van de wijn is heel elegant en evenwichtig en zorgt voor een lange subtiele afdronk. Dit is een wijn die zal blijven verrassen, naarmate je verder in de fles gaat. Reeds een hoge complexiteit aanwezig die alleen maar kan toenemen en verfijnen naarmate de wijn oudert.

Score: 88/100

Deze Savalan Sauvignon Blanc 2019 Aspi Winery komt uit de gelijknamige Savalan Vallei uit Azerbeidzjan en vormt een mooi samenspel van verschillende aroma's.

Dankzij het continentale klimaat van de vallei dat bestaat uit warme zomers en koude winters worden de typerende aroma's van kruisbessen, afgemaaid gras en groene appel aangevuld met limoen en peren. Dit is echter nog maar het begin, want hoe meer je de wijn de tijd geeft, hoe meer andere aroma's de kop opsteken onder de vorm van citrusbloesem, lychee en witte asperges. Het geheel wordt afgesloten met groene kruiden als salie en dille.  
De zuurgraad is gemiddeld tot hoog en zorgt voor dat strakke mondgevoel waar we bij een Sauvignon Blanc zo van houden!

Ondanks de leeftijd van 3 jaar ruikt, smaakt en oogt de wijn nog vrij jong. Desalnietemin is de wijn nu op zijn best en niet geschikt om heel lang te bewaren.

Score: 81/100

Hoewel de Nederlandse wijngaard De Apostelhoeve zich vooral concentreert op de productie van fris-fruitig witte wijnen was het vooral de Pinot Gris Barriques 2020 die mijn aandacht trok.

Zoals de naam al aangeeft is dit het druivenras Pinot Gris met houtlagering. Dit kan je ook uit de kleur afleiden aangezien deze lichtgoud is met een doorschijnende helderheid. De wijn oogt nog steeds jong.

De intensiteit van de neus is hoog en brengt ons tonen van gebrande amandelen die zich meteen omzet in primaire aroma's. Hierbij hebben we vooral tonen van gele appel, cantalope meloen, perzik en kweepeer. Verder is ook nog een vleugje kamperfoelie en citroenrasp aanwezig om vervolgens verder te gaan naar de secundaire en tertiaire aroma's. Denk hier vooral aan vanille, roomboter, bijenwas, honing, gebrande hazelnoten en de gebrande amandel van eerst. Een hoge complexiteit wordt dus waargenomen.

Ook in de smaak nemen we de meeste van de aroma's uit de neus waar. De zuurgraad is gemiddeld, maar zorgt toch voor een strak mondgevoel met een filmend laagje die achterblijft. Een licht tanninegehalte vanwege het eikenhout wordt waargenomen, maar de tannines zijn heel zacht en proeven rijp.

De tannines komen natuurlijk van de 6 maanden rijping op nieuw Frans eikenhout (wat het meeste tannines afgeeft).

De wijn is volledig in balans en heeft een hoog rijpingpotentieel, een lange afdronk en hoge complexiteit.

Score: 88/100

Het Griekse eiland Santorini is niet alleen een populaire vakantiebestemming maar ook de uitgelezen plek voor de betere wijnen van Griekenland, danzij de vulkanische ondergrond. Hier is de Assyrtiko, Estate Argyros 2020 een perfect voorbeeld van.

Assyrtiko is een van de meest aangeplante witte rassen van het land en zorgt hier voor een heldere, doorschijnende wijn met een diepe strokleur. De glanzende kleur toont ons een jeugdig karakter.

In de geur vinden we tonen van limoen, passievrucht, citroenschil en witte grapefruit. Aangevuld met een kruidigheid van dille en dragon en het rijkere van bijenwas. De tonen van vuursteen geeft de vulkanische ondergrond weer en de tonen van zilt en zeeschelp geven ons aan dat de Middellandse Zee nooit veraf is. De neus is vrij intens, geen teken van ontwikkeling, maar wel een gemiddeld tot hoge complexiteit.

De Assyrtiko wordt gekenmerkt door een vrij hoge zuurgraad en het alcoholgehalte van 14.5% toont ons hoe een warm klimaat invloed uitoefend. Een mooie strakke structuur met een hoge smaakintensiteit.

De wijn werd volledig opgevoed op RVS en is klaar om nu te drinken. Hoewel dat enkele jaren rijping mogelijk is om nieuwe smaken te ontwikkelen. Voor de frisheid, drink het nu!

Een hoge complexiteit en een gemiddeld tot lange, aangename afdronk.

Score: 86/100

Deze Spaanse 90 Minutes Priorat 2019 heeft een middenpaarse kleur, alsook een midden mate van intesiteit en vertoont geen tekenen van ontwikkeling. Wel een hoge viscositeit.
In de geur tonen van gestoofde aardbei, zwart fruit, vijgen en onrijpe banaan. Aangevuld met gedroogde kruiden, kaneel, nieuw leder gebrand eiken en zwarte thee.
De zuurgraad is gemiddeld, maar de wijn heeft een hoge smaakintensiteit en complexiteit. De tannines zijn zacht en volledig uitgerijpt.
De blend bestaat uit Garnacha, Carignan en Cabernet Sauvignon. De wijn geniet een lange afdronk en wordt nog mooier na enkele jaren.

Score: 88/100

Baranna Volgy 2018 uit Hongarije heeft een glanzende middenrobijnrode kleur met een licht intense doorschijnendheid.
In eerste instantie nemen we vooral tonen van zwarte kers, rode moerbei en zwarte bramen waar in de geur. Na wat walsen komt de kruidigheid in de vorm van nootmuskaat, varen, zwarten thee, koffiebonen, chocolade en rode peper terug. Wanneer de wijn nog wat aan de lucht wordt blootgesteld komen de aroma's van gedroogde rozen en viooltjes. De complexiteit in de geur is reeds zeer hoog.
De zuurgraad is gemiddeld en de intensiteit van de smaak is mooi zacht en subtiel. Het tanninegehalte is laag, maar wel mooi soepel. Het druivenras is Blaufrankisch of lokaal Kekfrankos genaamd. Ondanks de 4- jarige leeftijd komt de wijn nog zeer jong en levendig over. Maar een rijpingspotentieel is wel aanwezig. Een zeer lange aangename afdronk maakt het geheel compleet! Een wijn met bijna oneindige gelaagdheid.

Score: 93/100

Deze witte wijn uit de Thermenregion, ten zuiden van Wenen in Oostenrijk is vervaardig van de inheemse oude rassen Zierfandler en Rotgipfler.

Johanneshof Reinisch Gumpoldskirchner Tradition 2020 met zijn middel tot diepe strogelige kleur toont zich als een zeer jongen wijn zonder tekenen van ontwikkeling aan te tonen.

Een hoge intensiteit in de neus geeft kruisbressen, suikermeloen, guava en een hoge mineraliteit af. Verder aangevuld door onrijpe ananas, gele appel, perencompot en secundaire aroma's als boter, broodgist, vanille en hazelnoot. Hierbij wordt de complexiteit van de geur al snel tussen middel en hoog ingezet.

Het kleine restzoetje in de smaak zorgt voor een licht filmend karakter, maar toch met een ietwat strakke aanzet door de gemiddelde zuurgraad. Lichte druiftannines worden waargenomen, maar zijn volrijp.

De wijn is op dronk de smaak zal zich niet verbeteren over tijd. Dus drink deze nu! (maar volgend jaar kan ook nog)
Dankzij de hoge complexiteit en lange afdruk kan je blijven van deze wijn genieten.

Score: 86/100


Ook Nieuw-Zeeland toont dat er vernieuwend kan opgetreden met de druif die het land op de kaart zette: de Sauvignon Blanc!

Deze uitvoering van Mission Estate, Marlborough NZ Sauvignon Blanc Reserve 2020 is daar het perfecte voorbeeld van! Een Sauvignon Blanc op eikenhout, maar die toch de frisheid weet te bewaren. In het zicht oogt deze als elke andere Sauvignon Blanc, zeer helder met een middelgele kleur. Echter na het walsen ontstaan dikke tranen vanwege de viscositeit van het eikenhout.

De neus is vrij ingetogen, waardoor het eerder zoeken is naar aroma's, maar nog nooit was een zoektocht zo leuk! Subtiele aroma's van kruisbes, citroengras, gember, dille, limoen, grapefruit, groene appel, gemaaid gras en groene kruiden. Een mooie mineraliteit blijft subtiel doorheen de hele neus aanwezig, alsook de typerende streekaroma's van passievrucht en witvlezige perzik. Het eikenhout is aanwezig in de geur, maar opnieuw zeer subtiel.

Een vrij hoge zuurgraad met een hoge smaakintensiteit wordt ondersteund door de 10 maanden lagering op eikenhout met battonage.

De wijn is nu al heel mooi op dronk en heeft een hoge complexiteit en een lange afdronk.

Score: 89/100

Mission Estate gaat verder met vernieuwen, want wie dacht dat de enige blauwe druif in Nieuw-Zeeland de Pinot Noir is, heeft het helemaal mis!

Deze Mission Estate, Hawke's Bay NZ, Syrah Reserve 2019 toont hoe ontzettend mooi een Syrah in een cool climate omgeving kan zijn. Een diepe ondoorzichtige intensiteit met een middenpaarse kleur, waar nog geen tekenen van veroudering merkbaar zijn.

Wederom een subtiele neus, maar na wat moeite komen de aroma's je tegemoet van blauwe bessen, bosaardbeien, gekruide rode pruim, zwarte bramen en een typerende kruidigheid van witte peper, nootmuskaat, kruidnagel, sassafras en groene peperkorrel. Het eikenhout wordt vertegenwoordig door tonen van verse koffie, ceder- en sandelhout.

In de smaak zit een gemiddelde zuurgraad, die het frisse type wat een Syrah druif is, wel mooi benadrukt. Er werd Frans eikenhout gebruikt en hoewel de wijn al op dronk is, kan deze gerust wat blijven liggen.

De wijn sluit af met een mooie lange afdronk en een zeer subtiele, toch hoge complexiteit.

Score: 90/100

Hoewel er niet veel woorden bestaan dat de schoonheid van deze Reynolds Grande Reserva 2012 Alentejano ten rechte kunnen omschrijven, probeer ik met deze review een mooie poging te wagen. Een dieppaarse kleur, waar al enige tekenen van ontwikkeling merkbaar zijn wordt opgevolgd door een intense geur.

Eerst komen heel mooie tonen van gegrilde rode paprika naar voor, wat een aanwezigheid van de Cabernet Sauvignon in de blend verraadt. Verder gaat het over in tonen van rode framboos, gedroogde pruimen, marichene kersen en vijgen. Een overheerlijke kruidigheid in de vorm van kaneel, zoethout, gebrande toast, donkere chocolade, kruidnagel en tabak. Rijping en fruit wisselen elkaar heel mooi af.

Een zeer hoge smaakintensiteit met een vrij hoge zuurgraad en rijping. Een zeer mooie balans bestaande uit Alicante Bouchet, Syrah en Cabernet Sauvignon druiven. De wijn werd 18 maanden op hout gerijpt en vervolgens 5 jaar op fles. Een hoog bewaarpotentieel!

Score: 91/100

Deze Xinomavro, domaine Karanika Unfiltered 2017 komt uit het noorden van Griekenland. Een heldere, doorschijnend uiterlijk met een licht granaatrode kleur. In de rand kunnen we echter reeds beginnende tonen van de veroudering waarnemen. De hoge viscositeit wordt vertegenwoordigd door de zeer langzame, dikke tranen in het glas na het walsen.

De hoge intensiteit van de geur geeft ons aroma's als rabarber, rode braam, rode framboos en cranberry gelei. Een toon van miniraliteit blijft doorheen de hele neus aanwezig en is te danken aan het ongefilterde karakter van de wijn. Rijping op eikenhout veroorzaakt geuren van nootmuskaat, zoethout en kruidnagel. De veroudering laat zich zien in de tonen van aardse bosgeuren, leder en een hint van sojasaus. Vanuit de geur alleen al kunnen we stellen dat de wijn een hoge mate van complexiteit bezit.

Een Xinomavro druif kenmerkt zich doorgaans met een hoge zuurgraad. Hoewel deze nog steeds aanwezig is, werd die wat getemperd door de veroudering van de wijn. Ook hierdoor kunnen we een gemiddeld tanninegehalte vaststellen. De tannines zijn echter mooi uitgerijpt en zorgen nog steeds voor een lekker mondopdrogend mondgevoel.

De druivenstokken zijn tussen de 60 en 100 oud en hebben ook hun aandeel in de complexiteit van de wijn, alsook de houtrijping en rijping op fles.

Een verdere rijping zal de dierlijke tonen en bosgeuren verder ontwikkelen. Wanneer je echter de karakteristieke tonen van zuurgraad en tannines van de Xinomavro druif wil ontdekken, wacht dan geen jaren meer om deze wijn te drinken! Deze onontdekte parel heeft een lange afdronk en een blijvend verrassende complexiteit!

Score: 88/100

Chili doet wonderen met Franse rassen! Daar is de Futa, Calcu 2009 een uitgelezen voorbeeld van! Een mono-cepage Cabernet Sauvignon waar je versteld van staat. De wijn is afkomstig uit de Colchagua Valley (ten zuiden van Santiago) en heeft een ideaal klimaat voor de rijping van Cabernet Sauvignon.
Een intense, diepe kleur van robijnrood, met hier en daar een paarse highlight en een zeer jeugdig uiterlijk, ondanks de leeftijd. Een hoge viscositeit (te zien dankzij de dikke tranen na het walsen), duidt op een hoog alcoholgehalte. Hier staat het land ook wat voor bekend.

Hoewel de neus wat ingetogen van start gaat, is er al heel wat complexiteit aanwezig. Een fruitige aanzet met tonen van rode framboos, volrijpe aardbei, zwarte bramen, zwarte kers en gedroogde vijgen. Zeer mooie tonen van gegrilde rode paprika en eucalyptus worden opgevolgd door de aroma's van het eikehout zoals zoethout, donkere chocolade, zoete tabak, cacaoboon en mokka. De neus is heel complex en nieuwe aroma's dienen zich aan elke keer je ruikt! De wijn ruikt nog vrij jeugdig, maar toch met mooi bewaarpotentieel.  

Er heerst een gemiddelde zuurgraad en mooie uitgerijpte, zwoele tannines. De afdronk is vrij lang en eindeloos soepel. Het mondgevoel is nog steeds strak en mondopdrogend, maar dit wordt mooi tegemoet gekomen door de elegantie en soepelheid van de wijn. Een prachtige uitvoering van de Cabernet Sauvignon!

Score: 90/100


Een wel zeer verrassende uitvoering van de Alvarinho druif biedt ons de Alvarinho Heteronyms 2017 uit Vinho Verde, uit het noorden van Portugal.

De wijn heeft al mooie tonen van rijping en veroudering in de kleur, maar is nog steeds heel helder, doorschijnend en diepgeel van uitzicht. Na het walsen blijft de wijn in een geheel hangen en gaat daarna over in dikke, langzame tranen.

De neus steekt van wal met tonen van honing, overijpe perzik, gedroogde abrikoos, rijpe ananas, gele appel, meloen en sinaasappelschil. Vervolgens gaat deze over in vanille, eikenhout, geroosterde noten, gezouten brioche en hazelnoot. Dit laatste is natuurlijk van de lagering op hazelnoothout. Een hoge intensiteit en complexiteit, dat zich reeds in de geur laat zien.

Hoewel de smaak minder intens en complex wordt beleven als de geur, geeft deze toch genoeg complexiteit en spannende tonen vrij. Een gemiddelde zuurgraad en een mooi filmend laagje, dankzij de sur lie rijping zorgen voor de mooie balans.

Rijping is reeds aanwezig, alsook een lang bewaarpotentieel. Een gemiddelde aangename afdronk.

Score: 87/100

Een Shiraz uit Australië in al zijn glorie! De Mr. Riggs Shiraz 2019 McLaren Vale heeft een zeer intense en ondoorzichtig uiterlijk, met een mooie middenpaarse kleur.

Een hoge intensiteit aan aroma's met zondoorstoofde zwarte kers, kersensaus, zwarte pruimm gedroogde aardbei en zwarte framboos. De kruidigheid vertaald zich in tonen van zwarte peper, zoete tabak, chocolade, kaneel, karamel, eikenhout, vanille, sigarenkist en espresso.

Een vrij jonge wijn met toch al een hoge complexiteit, nog een hoog aantal jaren bewaarpotentieel. Een hoog, maar niet overheersend tanninegehalte en een uitstekende balans! Lange afdronk.

Score: 90/100

Zoals eerder reeds gesteld werd is de Assyrtiko druif de meest aangeplante witte druif van Griekenland en los van het thuiseiland Santorini komen er hele mooie uitvoeringen van deze druif van wijngaarden rondom de stad Athene. De Theros Assyrtiko 2020- Markou Vineyards is daar een uitgelicht voorbeeld van!

Een lichtgoudkleurige wijn met een helder en doorschijnend uiterlijk verraad een jeugdig karakter. Er zijn nog geen tekenen van veroudering. Qua viscositeit blijft de wijn in 1 geheel na het walsen aan het glas hangen.

Een gemiddeld tot hoge intensiteit in de geur geeft mooie aroma's van sinaasappelen, onrijpe perzik, ananas en gele appel. Veel mineraliteit in de vorm van natte leisteen en een toests van zilt. Verder krijgen we een afwerking van witte bloemen als acacia, sinaasappelbloesem en jasmijn. Ook in de geur komt de wijn jong over, maar wel met rijpingspotentieel. Gemiddelde complexiteit wordt in de neus waargenomen.

De wijn werd vergist in amphores, wat de tonen van mineralteit verklaard. Verder zorgt het ook nog voor een ietwat romig mondgevoel en een gemiddelde zuurgraad.

De wijn is mooi in balans en is nu al klaar om te drinken. Er is wel potentieel voor de ontwikkeling van meer complexere tonen wanneer de wijn even blijft liggen. De wijn heeft een hoge complexiteit en een lange afdronk.

Score: 89/100

Mandilaria is een typisch inheems Griekse druif, die van oorsprong van het eiland Rhodos komt. De druif heeft een vrij dikke schil en geeft daardoor veel kleur af in de wijn. Door de verfrissende zuurgraad is deze uiterst geschikt voor mooie rose wijn.

De Mandilaria Rose 2021- Nikolou Winery heeft een mooie diepzalmroze kleur en een witte rand, die ons de jeugdigheid van de wijn verteld. Heeft een hoge viscositeit, aangezien de dikke tranen zeer langzaam langs het glas naar beneden glijden.

De geur komt gemiddeld tot hoog intens binnen met aroma's als roze grapefruit, tangerine, wilde aardbei, abrikoos en sinaasappelschil. Bij verdere ontdekking komen we tot diepere aroma's van sinaasappebloesem en verse mediterraanse kruiden. We kunnen hier een gemiddelde geurcomplexiteit uit afleiden.

Een vrij hoge zuurgraad wordt afgewisseld met het mondopdrogende van het gemiddelde tanninegehalte, waardoor een een leuke wisselwerking ontstaat.

Door deze wisselwerking kunnen we stellen dat de wijn bedoeld is om naast een maaltijd te nuttigen. Denk maar aan lichtere vleessoorten als varken, gevogelte of vette vis als tonijn of zalm met dille. Ook heel veel mediterraanse gerechten zullen het hier uitstekend bij doen!

De wijn is bedoeld om jong te drinken.

Score: 85/100

Deze wijn is te verkijgen bij 013Wines

www.013wines.com/c/rose-wijn

Naast Assyrtiko is Savatiano de meest aangeplante witte druif van Griekenland. De druif komt van oorsprong van rondom de stad Athene en kan net als Chardonnay verschillende stijlen aan. Dit loopt van heerlijk fris droog tot heel vol met tonen van eikenhout en is tevens de druif die de dennenhars wijn Retsina biedt.

Deze Savatiano 2021- Nikolou Winery toont ons echter de druif in zijn meest pure vorm en al zijn schoonheid! Met zijn licht goudgele kleur toont hij ons de jeugdigheid, die later bevestigd wordt in de neus. Mooie frisse tonen van groene appel, citroen en ingelegd citrusfruit aangevuld met wat rijpere tonen als Galia meloen. Het geheel wordt onderbouwd met tonen van verse groene tuinkruiden zoals thijm en dille. Het ziltige karakter veraadt de nabijheid van de Middellandse zee.

De gemiddelde zuurgraad zorgt voor verfrissing en dat de wijn mooi in balans blijft. Vanwege het ziltige karakter en kruidigheid past het heel goed bij Griekse gerechten zoals Psari Plaki, in de pan gebakken schelvis met look, groene kruiden en citroensap.

Score 85/100

Deze wijn is te verkrijgen bij www.013wines.com/c/witte-wijn

Deze Vouvray uit de gelijknamige streek uit de Loire in Frankrijk bestaat uit 100% Chenin Blanc.

Vouvray Arpent Sebastian Brunet 2020 is een jonge wijn met een middelgele kleur en een hoge viscositeit.

In de neus merken we allereerst tonen van mineraliteit, gevolgd door onrijp exotisch fruit. Denk maar aan meloen en witvlezige perzik. Het exotische wordt afgewisseld met het frisse van limoen en gele appel. Na wat meer walsen komen rijpere aroma's van marsepein, honing en room vrij, gevolgd door gedroogde kruiden in de vorm van kamille thee. Het geheel wordt opnieuw mineralig afgesloten met de tonen van vuursteen. Een gemiddeld tot hoge complexiteit wordt dus waargenomen.

De wijn smaakt mooi in balans en heeft een gemiddelde zuurgraad. Een strak/mondsamentrekkend mondgevoel met klein filmlaagje wordt waargenomen. Er is een lichte toets van hout aanwezig, aangezien 20% van de wijn even gerijpt heeft op 10 jaar oude eiken vaten.
De wijn is reeds nu al op dronk en vrij complex, hoewel de wijn wel iets mooier zal worden na enkele jaren rijping. Er is dus geen verkeerde weg te kiezen bij deze wijn!

Score: 88/100Malagouzia is een authentiek Grieks druivenras die bijna uitgestorven was. Het kreeg een tweede leven op het schiereiland Halkidiki, ten zuiden van de stad Thessaloniki. Ondertussen wordt de druif ook in andere delen van het land aangplant, waaronder ook bij wijngaard Papagiannakos, net buiten de hoofdstad Athene.
Kalogeri Malagouzia 2021 is een jonge uitvoering van de druif met een middelgele kleur, doorschijnende intensiteit een een licht aromatisch karakter.

De wijn heeft heel mooie aromatische tonen van witte bloemen en licht exotisch fruit, maar stuift je glas niet uit. Denk maar aan tonen van jasmijn, lindebloessem en acacia. Het primaire fruit wordt voorgesteld aan de hand van witvlezige perzik, gele appel en de frisheid van limoen. In de mond gebeurd er een wisselwerking tussen het strakke, mondsamentrekkende en de lichte rondeur van de textuur.

De wijn heeft een gemiddelde zuurgraad en een licht mineralige afdronk, afgewisseld met wat bijenwas. Mooi in balans en reeds nu op dronk.

Score: 83/100

Title one

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title three

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.